Psikolog Guy Winch’in Konuşmaları ile Kendine Gelmek

Milyonlarca kez izlenen TED konuşmalarıyla tanıdığımız, Türkiye’de de çok sevilen ve takip edilen Psikolog Guy Winch konuşmaları ile psikolojiye kısa ancak çok yoğun bir yolculuk yapmak ister misiniz?

Guy Winch: Boş zamanlarınızda işle ilgili düşüncelerinizi nasıl kapatabilirsiniz?

“İş dışında işi düşünme” eylemine herhalde çağımızın temel problemlerinden biri diyebiliriz. Teknolojinin getirdiği iyilik mi yoksa kötülük mü desek bilemiyoruz; ancak her an ulaşılabilir olmak, bu eylemin en önemli tetikleyicisi. Sonuç olarak da pek çoğumuz iş dışında işi düşünerek harcadığımız saatlerden muzdarip bir şekilde yaşamaya devam ediyoruz. Derin derin işi düşündüğümüz o kaçınılmaz saatlerin nasıl geldiğini ve ne kadar sürdüğünü anlamak bile bazen çok güç olabiliyor.

Öte yandan “iş dışında işi düşünme” eylemi, uyku bozukluğundan beslenme bozukluğuna kadar psikolojik ve fizyolojik sağlımızı da derinden etkiliyor. Peki, bundan kurtulmak mümkün mü? Guy Winch’in düşüncelerimize karşı savaş açmamızı sağlayacak etkileyici yöntemleri var.

Guy Winch: Kırık bir kalbi nasıl düzeltebilirsiniz?

Hem kendiniz hem de çevrenizdeki diğer insanlar için mutlaka dinlemeniz gereken bir konuşma. Psikolog Guy Winch, “Çoğumuz kalp kırıklığından iyileşmeye çalışırken neden bu kadar zorluk çekiyoruz?” diye soruyor. Kalp kırıklığını hafife alıyor olabilir miyiz? Kalbimiz kırıldığında beynimizde neler oluyor? Kalp kırıklığı sandığımızdan daha mı sinsi? Geçmeyen, iyileşmeyen bir kalp kırıklığı sosyal ve iş hayatımıza nasıl yansır? Aklımız bize onun kusursuz olduğunu harika bir ilişkimiz olduğunu söylerken yaşadığımız kalp kırıklığından nasıl uzaklaşabilir ve kurtulabiliriz?

Guy Winch: Duygusal ilk yardım nasıl uygulanır?

Vücudumuza aklımızdan daha çok değer verdiğimizi keşfeden Guy Winch, bedensel sağlığımıza karşı son derece dikkatliyken zihinsel sağlığımızı korumak için neden hiçbir şey yapmadığımızı soruyor. Bu elbette sadece bir soru değil. Winch, yalnızlığın bize neler yapabileceğini, başarısızlığımız karşısındaki tutumumuzu keşfetmemiz gerektiğini, özsaygımızı nasıl sağlayabileceğimizi oldukça etkileyici bir konuşmayla anlatıyor.

BONUS: Guy Winch Türkiye’de!

Güneri Cıvaoğlu‘nun konuğu olan Winch, duygusal sağlığın fiziksel sağlıkla eşdeğer önemde olduğunu ancak duygusal sağlığımıza karşı kayıtsız kaldığımızı söyleyerek bu konuda neler yapabileceğimizi anlatıyor. 

Ayrıca kendisinin Türkçe’ye Şikayet Terapisi ve Duygusal İlk Yardım isimleriyle çevrilmiş kitapları da bulunuyor. Okumanızı tavsiye ederiz. Ayşe Arman ile yaptığı röportaja da buradan göz atabilirsiniz.