Gizli Depresyon

Gizli Depresyon bazı kişilerde depresyon belirtileri çok belirgindir, ancak bazılarında dışarıda belirgin bir izlenim yoktur. Gizli depresyonla mücadele ediyorsanız, hayatınızı ve duygularınızı kontrol altında tutmaya çalışırken çok fazla içsel üzüntü, yorgunluk veya uyuşukluk yaşıyor olabilirsiniz. Hatta depresyon belirtilerini kendinizden gizlemeye çalışıyor olabilirsiniz.

Depresyon, tipik olarak aşırı üzüntü ve ümitsizlikle ilişkilendirilen bir duygudurum bozukluğudur. Ve o kadar çok tüketir ki yataktan kalkamaz veya günlük yaşamınızda işlev göremez duruma dahi gelebilirsiniz. Depresyon belirtileri kişiden kişiye oldukça farklılık gösterebilir. Bazı insanlar gözle görülür derecede üzüntü ve çaresizlikle doluyken, bazılarında belirtiler o kadar belirgin olmayabilir.

Gizli Depresyon bazı insanlar dışarıdan neşeli ve mutlu görünseler de içlerinde depresyonla yaşarlar. Bu, gülümseyen depresyon veya gizli depresyon olarak bilinir. Bazen yürüme depresyonu olarak da adlandırılır, çünkü buna sahip olanlar, depresyonlarına rağmen yürümeye, konuşmaya ve gülümsemeye devam edebilir. Uzun zamandır gizli depresyonunuz varsa, bu durumu normalleştirmiş ve hatta buna alışmış olabilirsiniz.

Gizli Depresyon Belirtileri

 Eğer gizli depresyonunuz varsa, içinizde çok fazla üzüntü yaşıyor olsanız bile bir mutluluk imajı yansıtmak için çaba harcarsınız. Kendi duygularınızı bir kenara itmeye çalışabilirsiniz ya da hissettiğiniz için kendinize karşı sabırsız hissedebilirsiniz.

Gizli depresyonunun belirtileri arasında en çok tanınan depresyon semptomları yer alır, örneğin:

  • Yorgunluk
  • Düşüncelerle baş başa kalamama
  • Konsantrasyon zorluğu
  • Bir zamanlar zevk getiren faaliyetlere ilgi kaybı

Bu depresyon biçimini ayırt edici kılan şey, bu semptomları deneyimlemenize rağmen, çok işlevsel bir yaşam sürüyormuş gibi görünmenizdir. Dış görünüşünüzde sabit bir işiniz var, iyi bir aile hayatınız var ve neşeli/iyimser görünürsünüz. Sizden depresyonda olduğunuzu bilen kimse olmayabilir.

Gizli Depresyonun İç Mücadeleleri

 Gizli depresyon yaşadığınızda, işlev görüyor ve başa çıkıyor gibi görünmenize rağmen, birçok içsel mücadele yaşıyorsunuz.

  • Başkalarına depresyon belirtileri göstermek kabul edilemez gelir; çünkü bu karakter zayıflığı olarak düşünebilirsiniz.
  • Gerçek duygularınızı ve içsel mücadelelerinizi çevrenizdeki insanlarla paylaşırsanız anlaşılmayacağınızı ya da yargılanacağınızı düşünürsünüz.
  • Hayatınızda ciddi olarak yanlış bir şey olmadığını, bu yüzden şikayet etmemeniz gerektiğini düşünürsünüz.
  • Çevrenizdekilerin sizsiz daha iyi durumda olacağını düşünebilirsiniz.

Gizli Depresyon görünüşte normal bir yaşam sürdürebilmeniz, klinik depresyonu olan ve tamamen işlev göremeyen. Bir kişiye göre bir avantaj gibi görünebilir. Ancak yüksek işlevli depresyona sahip olmak aslında tehlikeli olabilir. Belirtilerinizi kendinize karşı bile inkar ediyor olabilirsiniz. Bu da terapistinize veya sevdiklerinize yardım için ulaşmama ihtimalinizin düşük olduğu anlamına gelir.

Gizli depresyonunun belirtilerini görmezden gelmeye  çalışmak  başka  sorunlara  yol  açabilir. Hiçbir şeyin yanlış olmadığını düşünmeye çalışırsanız yaşayabileceğiniz bazı sorunlar şunlardır:

  • Kilo kaybı veya iştahınızı kaybetmekten veya rahatlamak için yemeğe dönmekten kaynaklanan sorunlar
  • Alkol veya diğer maddelerin kötüye kullanılması
  • Fiziksel ağrı veya hastalık
  • Sosyal izolasyon
  • İlişkilerde çatışma
  • Kesmek gibi kendine zarar veren davranışlar

Daha da ciddi bir sorun, gizli depresyonun, başka kimseye iletilemeyen iç umutsuzluğa ve umutsuzluğa yol açabilmesidir. Üzüntü ve çaresizlik duygularınız yoğunlaştıkça intiharı düşünebilirsiniz.

Gizli Depresyon

Gizli depresyonda intihar riski majör depresyona göre daha yüksek olabilir. Büyük depresyon ile intihara meyilli hissedebilirsiniz, ancak muhtemelen bu düşünceler üzerinde hareket edecek enerjiniz olmayacaktır. Gülümseyen depresyonda intihar dürtüsüne göre hareket etmek gerçek bir olasılıktır.

Çevrenizdeki insanlara açılmak, gizli depresyonun üstesinden gelmek için önemli bir adımdır. Rahatsız edici duygularınızı gizlemeye çalışmak yerine, güvendiğiniz bir aile üyesine

veya arkadaşınıza ulaşın ve duygularınızı tartışma alışkanlığı edinmeye başlayın. Sizi sevenler muhtemelen destekleyici olmak isteyeceklerdir ve duygularınızı paylaşmak, depresif düşünce ve duygularla başa çıkmanın önemli bir parçasıdır.

Depresif belirtilerin tamamen aciz bırakmaması, yardım almamanız gerektiği anlamına gelmez. Bir terapistle çalışmak, depresif duygulara katkıda bulunan düşünce kalıplarını. Ve inanç sistemlerini belirlemenize ve ruh halinizi iyileştirmek için hangi araçları kullanabileceğinizi öğrenmenize yardımcı olabilir. Bu araçlar meditasyon, fiziksel egzersiz ve farkındalık öğrenme becerilerini içerir.

Gizli Depresyon diğer bir seçenek de, bir süreliğine gizli depresyon için yardım almaya tamamen odaklanabileceğiniz bir yatılı tedavi merkezine gitmektir. Bu, günlük yaşamınızın dikkat dağıtıcı ve stresleri olmadan destek gruplarına katılmanıza ve bir terapistle çalışmanıza olanak tanır. Güvenli bir ortamda köklü duygularla iletişim kurmanın harika bir yoludur.

Özellikle pandemi döneminde en çok tercih edilen yöntem ise online terapi almaktır. Kişisel alanınızda terapistinize her duygu ve düşüncenizi rahatlıkla anlatabilirsiniz. Dinamik terapi özellikle hastalığın kökenini bulup ortadan kaldırmak için oldukça etkili bir yöntemdir.