Alkol Bağımlılığı Sendromu Tedavisi
Alkol Bağımlılığı Sendromu Tedavisi zordur. Çünkü birçok alkolik sorunu olduğunu yadsır. Dibe vurmadan önce yardım arayışında bulunmaz. Birçok kişide terapi tamamlanmadan tedaviyi terk eder.
‘’Alkol bağımlılığı sendromu tedavisi’’nde çeşitli geniş çaplı alkol tedavi çalışmalarında alkoliklerin üçte ikisinde içki içme durumunun azaldığı görülür. Aynı zamanda içki içme ile beraber bununla ilgili sorunlarda büyük çaplı azalmalar da görülür. Ancak bu başlık altında hem biyolojik hem de psikolojik tedavi yaklaşımlarını ele alacağız. Göreceğiniz gibi bazı tedavi yaklaşımları içki içmeyle ilgili sorunları diğerlerine oranla daha etkili bir şekilde azaltır. Genel olarak, sorunlar karmaşık olduğu tedavi prosedürlerinde esneklik ve bireyselleştirilebilirlik gerektirdiği için disiplinler arası tedavi yaklaşımı diğerlerinden daha etkili görülüyor. Ayrıca tedavi ilerledikçe madde bağımlısının gereksinimleri de değişir. Genellikle alkolden arındırma, fiziksel rehabilitasyon, alkol kullanma davranışının denetim altına alınması tedavide amaçtır. Aynı zamanda kişinin alkol olmadan hayattaki sorunlarla başa çıkabileceğini, daha ödüllendirici yaşam sürebileceğini kabullenmesini sağlama tedavi hedefleri arasında yer alır.
Alkol Bağımlılığı Sendromu Tedavisi
‘’Alkol bağımlılığı sendromu tedavisi’’nde aile danışmanlığı, sosyal uyum gibi toplumsal kaynakların kullanılmasını da içeren bir psikolojik tedavi uygulaması gerekir. Bireysel psikoterapi bazen etkili olmaktadır. Ancak alkolle bağlantılı sorunların tedavisine yönelik psikososyal yaklaşımlar genellikle kullanılır. Bunlar genellikle grup terapisi, çevresel müdahale, davranış terapisi ve isimsiz alkolikler gibi aile gruplarının uyguladığı yaklaşımlar bulunur.
- Grup Terapisi: Grup terapisinin birçok klinik sorunda özellikle de madde bağımlılığı bozukluklarında etkili olduğu kanıtlanmıştır. Grup terapisindeki karşılıklı ver-al yaklaşımında alkol kullanıcıları genellikle sorunlarıyla yüzleşmeye zorlanır. Grup içinde bulunmak sorumluluklarını yoğun bir biçimde yadsıyanlar için son derece zor olabilir. Ancak bu tedavi yaklaşımı yaşanan güçlükleri ortaya çıkaran koşullarla başa çıkabilmelerine yönelik farklı olasılıklar bulunduğunu görmelerine de yardım eder.
- Çevresel Müdahale: Diğer ciddi uyumsuz davranışlarda olduğu gibi alkol bağımlılığında da hastanın kaçınmacı tutumunu ortadan kaldırmaya yönelik tedavi uygulanır. Çevrenin desteği alkol bağımlısının iyileşmesi bakımından önemlidir. Alkoliklerin genelde çevre ile sorunları olması sebebiyle genelde ailelerine ve arkadaşlarına karşı yabancılaşır. Bunun sonucunda da genelde yoksul mahallelerde yalnızlık içinde yaşarlar. Bu nedenle çevre ve aile desteği tedavide oldukça önemlidir.
- Bilişsel-Davranışçı Terapi: ‘’Alkol bağımlılığı’’na ilişkin farklı ancak etkili bir başka tedavi yöntemi de bilişsel-davranışçı terapi yöntemidir. Bu tedavi yöntemi kişiye kaçınmalı koşullanma sunar. Yani kişinin alkolden uzak durması için tiksindirici uyarıcılara maruz bırakır. Aynı zamanda bu yaklaşım beceri eğitimi prosedürü de sağlayarak kişinin kontrollü yaşam beceriler geliştirmesini amaçlamaktadır.
Alkol Bağımlılığı Sendromu İlaçları
‘’Alkol bağımlılığı sendromu tedavisi’’nde bir başka yöntemler ise biyolojik temelli tedavi olarak ilaçlar kullanılır. Kişiyi alkolden arındırma sürecini kolaylaştırma ve bununla eş zamanlı olarak sağlık tedavisine yönelik ilaçlar kullanılır. Ayrıca akıl sağlığına yönelik ilaçlarda kullanılmaktadır. Antabuz, opiat antagonisttir, plasebo gibi farklı ilaç tedavileri uygulanabilir.
Sonuç olarak alkol bağımlılığı sendromu tedavisi için muhakkak bir uzmandan yardım alınması gerekmektedir. Aynı zamanda uzman tanı aşamasında alkol bağımlılığı sendromu testi uygulayabilir.