Terapi Nedir, Nasıl Yapılır ve Ne İşe Yarar?
Psikoterapi ruh sağılığı açısından rahatlamak ve ruh sağlığını korumak için tercih edilen konuşma olarak sürdürülen bir yöntemdir. Ayrıca normal olarak diğer yöntemlerle tedavi gören kişiler için terapi destekleyici bir tedavi yöntemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Terapi yöntemleri içerisinde hastaya hangi terapi yönteminin uygulanacağı hastanın durumuna bakarak karar verilir.
Alanında uzman olan bir psikoterapist ya da psikolojik danışman ile görüşüp kendi farkındalığınızı ortaya koymak ve iç görü kazanmak açısından yardımcı olacaktır. Kendi hayatınıza dair amaçları, istekleri, arzuları tek tek açığa çıkarıp keşfetmenize yardımcı olacak bir uygulamadır.
Tüm bunların yanı sıra kişi kendi özel problemleri bir başkasına açık açık anlatmakta oldukça zorlanır. Kendi düşüncelerini, fikirlerini açık açık bir başkasına anlatmak oturumların başında zordur. Ancak alanında uzman olan psikoterapistlerin verdiği güven ve samimi ortam sayesinde kişinin kendini rahat hissedeceği bir ortamda kendini zamanla açmaya başlayacaktır. Özellikle oturumların başında psikoterapist kişiye verdiği gizlilik güvencesini kişi yavaş yavaş benimsemeye başladıkça zamanla daha rahat kendini ifade etmeye başlayacaktır. Ayrıca terapinin amacı kişinin duygusal olarak kişinin rahatlamasını sağlamaktır. Bir insan tarafından dinlenip anlaşıldığınızı hissetmek ve her türlü desteği görmek kişi için oldukça rahatlatıcıdır.
Terapinin Faydaları Nelerdir?
- Her türlü zorluk karşısında ayakta duracak gücü kendilerinde bulmalarına
- Normal gelişim süreçlerini engelleyen davranışlarını değiştirmeye
- Kişinin kendisine dair olan olumsuz düşüncelerini fark etmeye
- Geçmişe takılı kalmak yerine şimdiye odaklanmaya
- İletişim ve sosyal ilişki kurma düzeylerinin artırmaya
- Geleceğe yönelik amaçlarını belirlemeye
- Mental sağlık sorunlarının getirdiği etkilerle baş çıkabilmelerine
- Korku, öfke, yas gibi olumsuz ve güçlü duygularla başa edebilmelerine
- Sorunlarını çözme yeteneklerinin gelişmesine yardımcı olmaktadır.
Terapi Türleri Nelerdir?
Bu zamanda artık aileyi ve grupları da içine alan terapi yöntemleri geliştirilmiştir. Kişilere uygun farklı terapi yöntemleri vardır. Kendinize en uygun terapi yönteminin hangisi olacağını da psikoterapistiniz belirler. Psikoloğunuz size en uygun olan terapi yönteminin hangisini olduğunu ve daha verimli olacağınızı düşündüğü terapi yöntemini belirler ve sizde o terapi yöntemi ile tedavi olursunuz. Ayrıca bazı özel durumlarda psikoterapistler kişiye faydası olacağını düşündüğü zamanlarda aynı anda farklı terapi yöntemlerini sentezleyerek uygular.
Psikoterapi için en çok tercih edilen terapi türleri aşağıdaki gibidir;
- Bilişsel- Davranışçı Terapi: Bu yaklaşım kişinin düşünsel olarak kendisine dair pozitif düşünce kalıpları oluşturmasını sağlamaya yönelik uygulanmaktadır. Psikolojik rahatsızlıkların çoğunda bu yöntem kullanılmaktadır. Kişinin düşünceleriyle davranışları arasında bir tutarlılık sağlamaya yönelik birçok tekniği vardır.
- Kişiler arası Terapi: Kişilerin özellikle diğer insanlarla iletişim ve ilişki kurma yeteneklerini geliştirmeye odaklanan bir terapi yöntemidir. Bu yöntem ile kişiler diğer insanlarla iletişimde iken aynı zamanda sağlıklı duygular geliştirebilmesi içinde yardımcı olmaktadır. Özellikle depresyon tedavisinde en çok uygulanan yöntemlerden biridir.
- Aile Terapisi: Aile üyelerinin kendi aralarında kurdukları iletişim ve ilişkiler üzerine odaklanan bir terapi yöntemidir. Aile içindeki çatışmaları, sorunları çözümleyen bir süreci vardır. Özellikle yeme bozuklukları ve bipolar bozuklukları için etkili çözümler ortaya koymuştur.
- Psikodinamik Terapi: İnsanların bilinç altında yatan duygu, düşünce ve davranış kalıplarını çözümleyen bir yaklaşımdır. Bu yaklaşım kişilerin kendilerini daha iyi anlamalarını sağlayan önemli yöntemlerden biridir.
Terapiden Ne Beklemeliyim?
Psikoterapi almak istediğinizde öncelikle bir psikolog ya da psikolojik danışman ile irtibata geçmeniz gerekmektedir. Terapistiniz destek alacağınız durumla ilgili uzun süreli ya da kısa süreli psikoterapi yapacaktır. Genel olarak oturumlar haftada bir kez yapılmaktadır ve oturumlar 50 dakika sürmektedir. Tabi bu süreler terapistinizin sizin durumunuza özel olarak farklı zaman dilimleri de belirleyebilme yetkileri vardır. Psikoterapistiniz ile görüşmede ilk amaç tanışmak ve ne için psikoterapi almak istediğinizi belirtmek. Terapist ise durumu öğrenip terapi yöntemi, zamanı ve kuralları size açıklar. Ayrıca sizde terapistinizin nasıl olması gerektiği ile ilgili de bir karar vermeniz gerekmektedir.
Örneğin psikoterapistinizin;
- Erkek veya kadın olması
- Yaşı sizden küçük veya büyük olması
- Aynı kültüre ait olması
- İletişiminizin resmi veya sohbet havasında olması gerektiği ile ilgili standartlarınız olsun. Böylece istediğiniz terapisti seçebilir ve terapi de daha rahat kendinizi açabilirsiniz.
Psikoterapi ile kişide değişim zaman alabilir. Doğru tekniklerle kişinin yaşam mücadelesini geliştirmek amaçlanır..
Psikoerapiden Fayda Sağlamak için Nelere Dikkat Etmeliyim?
Psikoterapinin başarıya ulaşması için önemli olan nokta terapist ile kişinin kurduğu ilişkidir. Kurulan ilişki ne kadar doğru olursa terapide kişi için o kadar verimli olur. Psikoterapiden en doğru ve en verimli şekilde fayda sağlamak için;
- Terapistinize beklentilerinizi açıkça söyleyin. Kendiniz için önemli olan noktaları vurgulayın.
- Açık ve dürüst olun. Değişime açık olun. Yeni düşünce ve davranışları öğrenmeyi benimseyin. Sağlıklı ve mutlu bir yaşam için bunu yapın.
- Eğer terapi zamanla beklentilerinizi karşılamıyorsa bunu terapistinize iletin.
- Alanında uzman bir psikolog terapi sürecini en verimli şekilde değerlendirebilmek için gerekli olanları yapacaktır. Eğer buna rağmen kendinizi yine rahat hissetmiyorsanız başka bir uzman ile görüşmek isteyebilirsiniz.
- Gerçek anlamda kötü iseniz iyiyim demeyin.
- Terapide öğrendiklerinizi evinize taşıyın. Yaşam alanınızda terapide gördüğünüz şeyleri uygulamaya çalışın.